İstanbul Valiliği’nin deprem ve diğer doğal afetlere karşı eğitim ve sağlık birimlerini yenileme çalışmalarında önemli bir adım atıldı. İstanbul’un Avrupa yakasındaki en büyük öğrenci yurtlarından biri olan Cevizlibağ’daki Atatürk Öğrenci Yurdu, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’nin (İPKB) Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında depreme karşı yeniden yapıldı ve öğrencilerin kullanımına sunuldu. Tamamen yıkılarak yeniden inşa edilen Atatürk Öğrenci Yurdu, modern yapısı ve öğrencilerin pek çok ihtiyacını karşılamasıyla dikkat çekiyor. Eski yurdun 3000 kişilik kapasitesi, yeni binayla birlikte 3555’e yükselirken, odaların metrekaresinde de artışa gidildi. Daha önce 43 bin metrekarelik bir alana konumlandırılan yurt, artık 110 bin metrekarenin üzerinde bir kapalı alana sahip bulunuyor. Bununla birlikte tüm kampüs merkezi otomasyon sistemi ile kontrol altında tutularak tüm mekanik ve elektrik tesisatı tek merkezden izlenebilir hale geldi.
Öğrencilere Otelleri Aratmayan Konaklama İmkanı
Toplamda 3 bin 555 kız öğrenciye modern bir barınma imkanı sunan yeni yurt, eskisi ile karşılaştırıldığında öğrencilerin daha iyi bir yaşam ve çalışma alanına sahip olduğu da görülüyor. Eski yurtta 16 metrekarelik odalarda 4 öğrenci bir arada kalırken, yeni yurtta odalar en fazla 3 kişilik olarak düzenlendi ve odaların büyüklüğü 44 metrekareye çıkarıldı. Artan metrekareye rağmen oda başına düşen öğrenci sayısında ise azalmaya gidildi. Yaşam alanındaki bu genişlemede bodrum ve zemin hariç 5 katlı eski binanın yerine 7 katlı bir binanın inşa edilmesinin de rolü bulunuyor. Yenilenen Atatürk Öğrenci Yurdunun odalarında öğrencilerin güvenliği ve rahat bir konaklama sağlaması için de düzenlemelere gidildi. Kartlı sistemle giriş yapılan odalarda müstakil tuvalet, duş, her öğrenci için bireysel çalışma masası, giysi dolabı gibi olanaklar sunuluyor. Bununla birlikte yeni odalar mini buzdolabı, duvara monte edilmiş ekranlar gibi ek konfor özellikleri de barındırıyor. Ayrıca her katta ortak kullanıma açık çalışma ve televizyon salonları da bulunuyor.
Güvenli ve Çevre Dostu Bir Kampüs
İPKB’nin yaklaşık 100 milyon TL’lik yatırımla yenilediği Atatürk Öğrenci Yurdu, teknolojik ve çevre dostu yapısıyla da farklılaşıyor. Temelden çatıya kadar tüm noktalarda teknolojik ve çevre dostu yalıtım malzemeleri kullanılıyor. Yalıtımla sağlanan enerji verimliliği ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da destekleniyor. Binaya konumlandırılan güneş kollektörleri sıcak su ihtiyacını karşılarken, çatıda biriken yağmur suları blokların bodrum katında bulunan modüler depolarda toplanarak arıtılıyor. Bu sular, arıtma sonrası tuvaletlerde tekrar kullanılarak su tasarrufu elde edilmesine olanak tanıyor. Yurt binalarının en büyük özellikleri arasında yangına dayanıklı malzeme kullanılması da bulunuyor. Kapılar, yatak, yer ve dış cephe kaplamaları 30, 60 ve 90 dakikaya kadar yangına dayanma özelliği taşıyor. Toplam 5 blokta inşaa edilen yeni Atatürk Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerin kaldığı bloklar haricinde 671 metrekarelik Kütüphane Binası, 1333 metrekarelik Çamaşırhane ve Teshin Merkezi ile 242 metrekarelik bir Giriş Binası da bulunuyor. Tüm kampüsteki oda sayısı ise 1185’e ulaşıyor. 3500 kişilik yemekhane öğrencilerin üç öğün gıda ihtiyacını karşılarken, kampüste ayrıca 270 kişi kapasiteli bir spor salonu da yer alıyor.