İPKB Özel Eğitim İhtiyacı Olan Çocukları da Unutmadı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yer alan Ulusal Engelliler Veritabanı (ÖZVERİ) sisteminde toplam 1.559.222 kişi kayıtlı olup, bu kişiler; görme, işitme, dil ve konuşma, ortapedik, zihinsel, ruhsal  ve duygusal ve süreğen hastalıklar olarak gruplandırılmaktadır. Bu kayıtlı kişilerin 561.415’ü 0-28 yaş aralığında yani eğitim alabilecek yaş aralığındadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullarda özel gereksinimleri olan bireylerin eğitimde rehberlik ve psikolojik  danışma hizmetleri almaları ve tüm gelişim alanlarında ilerlemeleri için  aktif ve interaktif eğitim ortamları sağlanmaktadır.

 

İPKB yürüttüğü İSMEP projesi kapsamında kamu binalarını başta okullar olmak üzere depreme karşı güçlendirmekte veya yeniden yapmaktadır. İPKB, İSMEP Projesi kapsamında depreme karşı güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalarını yürüttüğü okullarda 1,5 milyondan fazla öğrenci ve öğretmenin depreme dayanıklı, modern ve çevreci okullarda eğitim görmesini sağladı. Bu kapsamda İstanbul’da eğitim veren özel eğitim okulları ile ilgili de çalışmalar yapılıyor.

 

1076 okulu güçlendiren ve/veya yeniden yapan İPKB, 7’si iş okulu ve uygulama merkezi, 2 görme engelli ve 2 görme engelliler okulu olmak üzere toplam 11 özel eğitim veren okulun güçlendirme ve yeniden yapımını gerçekleştiriyor.

Güçlendirme yapılan okullar Şöhret Kurşunoğlu Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu), Sabri Taşkın Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu), Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu, Vala Gedik Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu), Sıdıka Doğruöz Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve güçlendirmesi devam eden Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu’nun yanı sıra yeniden yapımı devam eden Halıcıoğlu İşitme Engelliler İlkokulu, Emniyettepe Özel Eğitim Uygulama Merkezi  ve tamamlanan Bağcılar İbni Mektum Özel Eğitim Uygulama  Okulu ve İş Eğitim Merkezi, Yunus Emre İşitme Engelliler Ortaokulu ve Arnavutköy Özel Eğitim Uygulama Merkezi İPKB’nin depreme karşı güçlendime ve/veya yeniden yapım çalışmalarını gerçekleştirdiği özel eğitim veren okullardır.

Öğrenci kapasitesi toplam %11,5 arttı

Depreme karşı hazırlanan bu okullarda toplam derslik sayısı %23, toplam metrekare %35 ve bunlara bağlı olarak toplam öğrenci kapasitesi de %11,5 artış gösterdi. Böylece yenilenen okullarda daha fazla öğrenci hem depreme dayanıklı hem de ihtiyaçlarına uygun modern binalarda öğrenimlerini sürdürecek.

İhtiyaca uygun eğitim alanları

Özellikle bu okullarda eğitim görecek çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak tasarım ilkelerinin önemine  inanan İPKB, ilgili kurumlarla koordineli şekilde hazırlama ve uygulama süreçlerini yönetmektedir.

Sınıflarda, işitme cihazında oluşabilen çınlamayı da engellemek amacı ile derslik zeminlerinde akustik PVC kaplama, tavan ve duvarlarda taşyünü dolgulu karolajlı akustik ahşap duvar ve tavan kaplamaları kullanılmaktadır. Duvara monte el tutamakları, çocukların köşeleri çarparak yaralanmalarını engellemek amacı ile duvar köşe koruma sistemleri ve duvar koruma panelleri eklenmektedir.

Ayrıca işitme engelli çocukların belli aralıklarla işitme testlerinin yapılabilmesi için “Odyoloji odası” dizayn edilmektedir.

Engelli çocukların tedavisi için fizyoterapi ve sağlık odaları, fiziksel engelli çocukların hayata uyum sağlayabilmeleri ve günlük işlerini kendileri yapabilmelerini sağlamak amacıyla “Uygulama Evi”, çocukların el becerilerini geliştirmek ve kas gelişimine yardımcı olmak amacıyla seramik, resim vb. konuda çalışabilecekleri atölyeler ve grup eğitimlerinden ayrı olarak özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin birebir eğitim alabilecekleri “Bireysel Eğitim Sınıf”ları tasarlanmıştır.