Afet ve acil durumlarda can ve mal kaybının minimumda tutulmasında ilk müdahaleyi gerçekleştiren kurumların üstlendiği rol oldukça önemlidir. Her saniyenin değerli olduğu bu anlarda kurumların gerek afet bölgesine ulaşımı, gerek ulaşım sırası ve sonrası gibi kullanılan araç, ekipman ve diğer gerekli tüm donanımlar son derece değerlidir.
2006 yılından beri İstanbul’un afetlere karşı hazırlanması amacıyla birçok çalışmayı eş zamanlı yürüttük. Bu kapsamda yaptığımız bir diğer çalışma da afet ve acil durumlarda görevli ilk müdahaleci kurumlar olan İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Türk Kızılayı ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’ne operasyonel kapasitelerinin artırılmasına yönelik alımlar gerçekleştirdik. Yapılan bu yatırımlar geniş kapsamlı incelemeler sonucunda, öncelikli afet ve acil durumlarda işlevselliğinin ve operasyon kabiliyetinin artırılmasına yönelik ihtiyaçlar değerlendirilerek belirlenmiştir.
Alınan tam donanımlı 4×4 arama kurtarma araçları, deprem ve sel gibi afetlerde ve trafik kazası, bina çökmesi gibi acil durumlarda kullanılabilecek yetkinlikle donatılmıştır.
Ayrıca afet, yangın, endüstriyel kirlenme, kitle imha silahları ile yapılan terör eylemleri sonrasında nükleer, biyolojik, kimyasal maddelerden arındırma çalışmaları için KBRN Dekontaminasyon Aracı; sel, deniz kazası vb. durumlarda kullanılmak üzere Suda Kurtarma Ekip Aracı; K-9 Kurtarma Ekip Aracı temin edilmiştir. Bununla birlikte afet veya acil durumda ağır arazi şartlarında ilgili personelin olay yerine hızlı bir şekilde intikal edebilmesi ve olay yerinden ilk bilgileri merkeze aktararak, merkezdeki personelin organizasyonel çalışmaları başlatabilmesi için Acil Durum Operasyon Aracı temin edilmiştir.
Çalışmalar bünyesinde tek noktadan izlenebilen MOBESE sistemini eş zamanlı olarak çok noktadan izlenebilir hale getirerek daha kullanışlı bir kamera görüntüleme ve izleme sistemine sahip olundu. Ayrıca ilgili kurumların gerekli hat bağlantıları ve şebeke yönetimi için bilgi teknolojileri ekipmanları da temin edilerek MOBESE kameralarının AFAD tarafından da izlenebilmesi sağlandı. Türk Kızılayı için alınan 660 adet Mevlana Evleri ise Van Depremi’nde kullanılmıştır.
Ayrıca UMKE için aşı, kan ve kan ürünleri nakil aracı, çeşitli tıbbi ilk müdahale ekipmanı (sedyeler – atel setler –kurtarma yelekleri vb.), depo konteynırlar, akülü ve dizel forkliftler, mobil jeneratör ve ışık kuleleri, soğuk hava deposu, mobil muhabere aracı, analog telsiz bölge aktarıcıları, analog telsiz merkezi birimleri ve analog telsiz mobil röleleri yatırımları gibi pek çok yatırım gerçekleştirilmiştir.
Bu düzenlemenin de desteği ile 128 başlıktan oluşan Birleşmiş Milletler INSARAG kriterlerini yerine getiren İstanbul AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü, uluslararası standartları karşılayacak seviyeye ulaşmış ve INSARAG Sertifikası ile kalitesini kanıtlama olanağı bulmuştur.
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) veri tabanı altyapısının Hasdal Komuta Kontrol Merkezi’nde yedeklenmesi amacıyla gereksinim duyulan “Kandilli Deprem İzleme Sistemi Yedeklemesi” için de alımlar gerçekleştirilmiştir.
Yandaki görsele tıklayarak ilk müdahaleci kurumlara yapılan tüm yatırımlarin listesini görüntüleyebilirsiniz.