İstanbul’a şehir dışından okumaya gelen öğrenciler artık Türkiye’nin en modern ve güvenli yurtlarından birinde konaklıyor.
İPKB tarafından tamamen yenilenen Cevizlibağ’daki Atatürk Öğrenci Yurdu, getirdiği pek çok yenilikle öğrencilere daha kaliteli bir yaşam vaat ediyor. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yeniden yapımı gerçekleştirilen Atatürk Öğrenci Yurdu, otelleri aratmayan bir konfor sunuyor.
Yeniden yapım sonrası kapasitesi 3000 kişiden 3555’e yükselen yurt, buna karşın odalarda daha az öğrencinin bulunmasına olanak tanıyacak şekilde yenilendi. Bu kapsamda 43 bin metrekarelik alanı 110 bin metrekareye yükseltilen Atatürk Öğrenci Yurdu’nun önceki binasında 16 metrekarelik odalarda 4 öğrenci bir arada kalırken, yeni kampüste oda büyüklüğü 44 metrekareye çıkartılırken iç mimarisi 1 ya da 3 öğrencinin kalacağı şekilde tasarlandı.
Bodrum ve zemin hariç 5 katlı eski binanın yerine yapılan 7 katlı yeni bina odaların büyüklüğünü artmasını sağlarken, kartlı sistemle giriş yapılan odalarda müstakil tuvalet, duş, her öğrenci için bireysel çalışma masası, giysi dolabı gibi ek olanaklar sunuluyor. Bununla birlikte yeni odalar mini buzdolabı, duvara monte edilmiş ekranlar gibi ek konfor özelliklerine de sahip. Ayrıca her katta ortak kullanıma açık çalışma ve televizyon salonlarından da öğrenciler faydalanabiliyor.
Güvenli ve çevre dostu bir kampüs
Yaklaşık 100 milyon TL’lik yatırımla yenilenen Atatürk Öğrenci Yurdu, konfor özelliklerinin yanı sıra teknolojik ve çevre dostu özellikleriyle de farklılaşıyor.
Tüm kampüs merkezi otomasyon sistemi ile kontrol altında tutularak tüm mekanik ve elektrik tesisatın tek merkezden izlenebildiği yurtta, temelden çatıya kadar tüm noktalarda en yeni ve çevre dostu yalıtım malzemeleri kullanılıyor.
Yalıtımla sağlanan enerji verimliliği ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da destekleniyor. Binaya konumlandırılan güneş kollektörleri sıcak su ihtiyacını karşılarken, çatıda biriken yağmur suları blokların bodrum katında bulunan modüler depolarda toplanarak arıtılıyor. Bu sular, arıtma sonrası tuvaletlerde tekrar kullanılarak su tasarrufu elde edilmesine olanak tanıyor.
Yurt binalarının en büyük özellikleri arasında yangına dayanıklı malzeme kullanılması da bulunuyor. Kapılar, yatak, yer ve dış cephe kaplamaları 30, 60 ve 90 dakikaya kadar yangına dayanma özelliği taşıyor.
Toplam 5 blokta inşaa edilen yeni Atatürk Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerin kaldığı bloklar haricinde 671 metrekarelik Kütüphane Binası, 1333 metrekarelik Çamaşırhane ve Teshin Merkezi ile 242 metrekarelik bir Giriş Binası da bulunuyor. Tüm kampüsteki oda sayısı ise 1185’e ulaşıyor. 3500 kişilik yemekhane öğrencilerin üç öğün gıda ihtiyacını karşılarken, kampüste ayrıca 270 kişi kapasiteli bir spor salonu da yer alıyor.