Deprem Haftası kapsamında Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde Kocaeli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem farkındalığını ve önleme çalışmalarını konuşmak üzere düzenlenen Deprem Çalıştayı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımıyla 5 Mart’ta yapıldı. Toplantıya il protokolü, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
KOÜ Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan çalıştayın açılış konuşmalarını Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Kocaeli Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkan Vekili İlyas Şeker ve KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Feyzi Gürer tarafından Türkiye’nin aktif tektoniği, Doç. Dr. Fadime Sert tarafından Türkiye’de deprem izleme çalışmaları ve büyük depremler, Prof. Dr. Sami Arsoy tarafından zemin sorunları ve önlemler, Doç. Dr. Kemal Beyen tarafından yerleşim ve yapı davranışları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi deprem çalışmaları ve projeler, Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul tarafından Kocaeli’de afete hazırlık çalışmaları ve AFAD Eğitim Uzmanları Alper Şen ve Sebahattin Yaşa tarafından afetlerde bilinmesi gerekenler konusunda sunumlar yapıldı. Sunumların ardından KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü yönetiminde “Yaklaşan Marmara Depremi ve Bizi Bekleyen Gerçekler” başlıklı panel başladı.
Panelde AK Parti Kocaeli Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkan Vekili İlyas Şeker depremde yapısal etkiler, mevzuat ve mevzuat değerlendirmeleri, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu AFAD tarafından yürütülen deprem çalışmaları, İzmit Belediye Başkanı Dr.Nevzat Doğan uygulamalardaki sorunlar ve çözüm önerileri, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş Gölcük depremi sonrası alınan önlemler ve İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin yapısal hazırlıklarda İstanbul tecrübesi konu başlıkları altında konuşmalarını yaptılar.
Deprem olmadan önlem almanın ve riskleri azaltmanın öneminin vurgulandığı çalıştayda sadece deprem öncesi değil deprem anı ve deprem sonrası için de hazırlıklı olmak gerektiğinin ve bunun için de deprem duyarlılığının arttırılması gerektiğinin üstünde duruldu.
Panel sonunda konuşma yapanlara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından konuşmacılar ve protokol üyeleri ile yeni kurulan İzmit Belediyesi Deprem Anma ve Farkındalık Müzesine gezi düzenlendi.