Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü tüm dünyada kutlanan “Dünya Mimarlık Günü” kapsamında 48 yıldır yapı dünyasına bilgi merkezi olarak hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), 3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Mimarlık Hastası Etkinlikleri düzenledi.
Adliye Binaları, Engelsiz Tasarım, Eğitim Yapıları, Müzeler, Sağlık Yapıları, Turizm Yapıları, Kültür Yapıları, Yeniden İşlevlendirilen Yapılar, Medya Merkezleri ve Sinema ve Mimarlık başlıkları üzerinden 5 günde 10 oturumun gerçekleştiği etkinliğe 50 konuşmacı ve 2000’den fazla katılımcı eşlik etti.
ULI Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol Erktin başkanlığında gerçekleşen Sağlık Yapıları ile ilgili oturuma İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin, Acil Tıp Uzmanı Dr. Alp Sirman, Bilkent Sağlık Genel Müdürü Dr. Hasan Kuş ve BWISE & BWELL Sirketleri Kurucu Ortağı Dr. Cenk Tezcan konuşmacı olarak katıldı.
Sağlık yapılarında işlevselliğin öneminin iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen konuşmacılar, mimarların sağlık yapılarını ele alırken klasik mimarlık türlerinde olduğu gibi sadece elektrik, mekanik ve statiğin koordinasyonundan değil güvenlik, aydınlatma, sterilizasyon, ulaşım sistemleri, asansörler, tıbbi cihazlar ve yemek sistemleri entegrasyonu ile birlikte işletme senaryosunun oturtulmasına kadar bir çok konudan sorumlu olduğunu ve bu sistemlerin de birlikte iyi bir şekilde çalıştığından emin olmaları gerektiğini belirttiler. Sağlık sektöründeki hızlı gelişme ve ilerlemelere dikkat çekilerek, teknolojik gelişmelerin sağlıktaki etkisini ve mimarların sağlık yapılarındaki tasarım ve çalışmalarda bu noktalara ayak uydurulması gerektiği de konuşmalarda önem kazanan bir diğer nokta oldu.
Kısacası sağlık yapılarında kullanılan cihaz ve teknolojilere uyumlu, sürdürülebilir yapılar olması için tasarımın oluşturulmasında ihtiyaç analizi yapılmasının öncelikli iş olduğu belirtilerek, bu aşamada teknik desteğin yanı sıra hastane yönetimi, doktorlar ve diğer çalışanların da dahil edilerek bu çalışmanın yapılması gerektiği belirtildi.
İPKB Direktörü Sayın Elgin Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde daha önce 8 yataklı koğuş sistemi bulunduğunu, İSMEP Projesi kapsamında ele alınan hastanenin yeni tasarımında tek veya çift kişilik nitelikli yatak teknolojisinde hasta odalarının bulunduğu bu sayede tek kişilik odaların acil durumlarda çift kişiliğe çevrilmesi ile hasta kapasitesinin arttırılabileceği zengin bir tasarım sağlandığını dile getirdi. Elgin, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin aynı sıra Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de deprem riskine karşı yeniden yapımlarını gerçekleştirdiklerini ve bu hastanelerin uluslararası geçerliliği bulunan yeşil bina kriterliğindeki LEED Gold Sertifikasına uygun şekilde tasarlandığını belirtti.
2,5 yıl süren hastanelerin tasarım sürecinde Sağlık Bakanlığı, hastane müdürü, başhekimi, klinik şefleri, hemşireler dahil 40’a yakın toplantı gerçekleştirilerek katılımcı bir anlayışla tasarımlarını yaptıklarını kaydeden Elgin, sürdürülebilirlik, verimlilik, yeşil bina konseptinde ve uygun malzemelerle pekiştirilmiş mimari projelerle geleceğin hastaneleri yaptıklarını ve kullandıkları sismik izolatörlerle de hastanelerin deprem anında bile kesintisiz hizmet verebileceklerini belirtti.